Op 8 en 9 november 2023 vindt in de Evenementenhal Gorinchem de eerste editie van de Afbouw Vakdagen plaats. De organisatie van die speciale vakbeurs voor de afbouwbranche ligt in handen van de ervaren beursorganisator Easyfairs die al 25 jaar evenementen organiseert in 14 Europese landen. We vroegen Irma de Hoon, Business Unit Director Bouw bij Easyfairs, naar het hoe, wat en waarom van de Afbouw Vakdagen. En natuurlijk naar de voortgang.
Jullie organiseren meerdere vakbeurzen in de bouw en techniek, waaronder de Infra Relatiedagen, Vakbeurs Recycling, De Groene Sector Vakbeurs en in het verleden ook de Bouw Relatiedagen en Building Holland. Een ‘eigen’ beurs voor de afbouw bestond echter nog niet. Waarom nu opeens wel?
“De lijst die je opsomt is niet compleet zonder ook de S.G.A Vakdagen te noemen: de schilders, glas en afbouw vakdagen. Die beurs richtte zich in de praktijk echter met name op het schildersvak en wij willen juist een initiatief voor de gehele afbouwsector organiseren. Na de Afbouwdag in 2019 in Utrecht – toen nog alleen door NOA georganiseerd – zijn we met NOA in contact gekomen. Want ondanks het succes van die eerste editie was er bij NOA ook het besef dat het organiseren van beurzen een vak apart is. Een vak dat wij als geen ander in de vingers hebben. Daarop hebben we de koppen bij elkaar gestoken en met elkaar afgesproken dat we samen gaan optrekken. Easyfairs als organisator van de beurs die ook de kostenkant goed overziet, NOA als inhoudelijk partner die medeverantwoordelijk is voor het kennisgedeelte. Dat lijkt me een win-win situatie.”
Bij succes van de eerste editie komende november moeten de Afbouw Vakdagen iedere twee jaar gaan plaatsvinden. Verwacht je dat het een succes wordt?
“Jazeker! De markt reageert zeer positief, zo hoor ik van onze accountmanager Ali Dikici. Voor de eerste editie mikken we op 90 exposanten en we hebben onlangs de magische grens van 30 overschreden. Uit ervaring weet ik dat we dus voor lopen op schema. Tussen de eerste 33 exposanten zitten mooie namen en ik verwacht deze week nog het contract met andere grote spelers te kunnen tekenen. Dus stiekem hoop ik al op 100 exposanten of meer.”
Hoeveel bezoekers trekt zo’n tweedaags evenement dan?
“Ik verwacht dat er in november tussen de 2000 en 2500 bezoekers naar Gorinchem zullen komen.”
En wat kunnen die verwachten?
“Een uiterst gastvrij evenement waar alle belangrijke spelers in de markt uit alle vier de sectoren vertegenwoordigd zullen zijn. Duurzaamheid en efficiency zullen belangrijke thema’s zijn waar ook op het kennisplein veel aandacht voor is. Bezoekers zullen er in verschillende area’s op de vloer de laatste ontwikkelingen en innovaties kunnen vinden, maar ook gemoedelijk samenkomen met vakbroeders en -zusters. Al onze beurzen kenmerken zich door de gezellige sfeer waar netwerken onder het genot van een hapje en drankje net zo belangrijk zijn. Ook in de afbouwbranche draait het om ontmoetingen en de banden aanhalen.”
Zijn er ook demonstraties of een buitenterrein?
“NOA heeft de regie over het inhoudelijke programma en zover ik heb begrepen is er veel ruimte om nieuwe dingen te ervaren en te proberen. Dat zal zich ook uiten in laagdrempelige kennissessies waar iedereen echt iets kan opsteken. In principe zijn de Afbouw Vakdagen binnen, maar mochten er grote machines tentoongesteld worden dan is daar ook buiten plek voor.”
Een belangrijk onderwerp is de instroom van jonge vakmensen. Is daar aandacht voor op de beursvloer?
“Vanzelfsprekend. Daar is uitgebreid overleg over met Toine Visker van NOA. En tijdens andere beurzen die we organiseren verzorgen we ook altijd een College Tour waarbij we studenten en leerlingen de kans geven om kennis te maken met een sector. Dat zullen we nu ook doen, in nauwe samenwerking met de opleiders en NOA. Maar we mikken nadrukkelijk ook op zij-instromers.”
Tijdens de corona pandemie leek het even gedaan met grootschalige vakbeurzen. Staan de mensen ondertussen weer te popelen om beurzen te bezoeken?
“Volgens mij wel. Iedereen is het samenkomen via schermpjes flink beu. In iedere branche zie je dat elkaar fysiek ontmoeten veel meer oplevert. Dat kan in de afbouw niet anders zijn. Wat we sinds corona zelf wel anders doen is dat we veel meer aandacht aan online schenken, vooral voor en na een evenement. Voor exposanten betekent dit dat we ze nu 365 dagen per jaar relevantie kunnen bieden in plaats van alleen maar tijdens de twee beursdagen. Bijvoorbeeld met eigen landingspagina’s op de evenementenwebsite afbouwvakdagen.nl. Dus het heeft ook iets positiefs opgeleverd.”
Wanneer zijn de Afbouw Vakdagen voor jou geslaagd?
“De Afbouw Vakdagen zijn voor mij vooral geslaagd als we de industrie met ons platform en de beurs verder voorwaarts kunnen brengen. Dat doen we door vakmensen samen te laten komen, nieuwe ontwikkelingen te delen en interesse van potentiële werknemers en leerlingen te stimuleren. “De grote animo die we nu al zien voor de beurs zegt iets over de noodzaak van een toegespitst, onafhankelijk initiatief voor de afbouw. De sector verdient deze speciale aandacht ook. Er worden immers prachtige dingen gemaakt.”
Bron: NOA.nl (20 april 2023)